Vello Otsmaa valiti Eesti Betooniühingu auliikmeks

Pressiteade
26.02.2014

Eesti Betooniühingu aastakoosolekul tunnustas ühing oma auliikmena Vello Otsmaad.

„Vello Otsmaa kogu tööelu on läbi teadus- ja õppejõutegevuse olnud seotud betooniga,” ütles Eesti Betooniühingu juhatuse esimees Vaido Leosk. „Vello Otsmaa elutöö peegeldab ilmekalt seda, kuhu Eesti betoonehitus on 21. sajandi algul välja jõudnud,” lisas Leosk.

Eesti Betooniühingu auliikme statuudi põhjal on „auliikmeks valimine eriline lugupidamisavaldus nendele isikutele, kellel on suuri teeneid Eesti Betooniühingu eesmärkide elluviimisel. Auliikme valib Eesti Betooniühingu juhatus konsensuse alusel.”

Betooniühingu uue auliikme koostatud on projekteerimisnormide eelnõu, mille alusel kehtestati esimene raudbetoonkonstruktsioonide projekteerimise Eesti standard. Ta on avaldanud ka sellekohased arvutusnäidete kogumikud. Samuti on Otsmaa tõlkinud praegu meil kehtivad Euroopa betoonkonstruktsioonide projekteerimise standardid ning koostanud nendele Eesti rahvuslikud lisad.

Vello Otsmaa (sünd. 29.03.1932) lõpetas Tallinna 22. Keskkooli (1951), Tallinna Polütehnilise Instituudi ehitusteaduskonna (1956), tehnikakandidaat – „Pika ringsilindrilise raudbetoonkooriku põikjõupiirolukorra eksperimentaalne uurimine” (1963), TPI ehituskonstruktsioonide kateedri assistent ja vanemõpetaja (1961-63), dotsent (alates 1964), TTÜ raudbetoonkonstruktsioonide õppetooli juhataja ja ehitiste projekteerimise instituudi direktor (1992-2001), alates 2012. aastast emeriitdotsent.

Otsmaa loengute põhiained on olnud raudbetoonkonstruktsioonid, tugevusõpetus ja ehitiste katsetamine.

Ta on konsulteerinud mitmesuguste raudbetoonkonstruktsioonide projekteerimist ja ehitamist, juhtinud oluliste vastutusrikaste ehitiste katsetamist.

Vello Otsmaa teadustöö olulisemad uurimisvaldkonnad:

– koorikute teoorias käsitlenud silindriliste raudbetoonkoorikute arvutamist kandevõime piirseisundeis;

– raudbetooni teoorias käsitlenud mitmesuguste varraskonstruktsioonide põikjõukindlust;

– pingbetoonkonstruktsioonide arvutamine.

Vello Otsmaa on Eesti Betooniühingu 3. auliige. 2010. aastal omistati auliikme staatus  Aadu Kanale ja 2012. aastal Toomas Laurile.

Eesti Betooniühing (asut. 2004) on betooni kui kodumaise ehitusmaterjali kasutamist edendav ühing, kuhu kuulub 48 ettevõtet, organisatsiooni ja eraisikut.

Lisainformatsioon:

Peeter Kokk,Eesti Betooniühingu tegevdirektor
Tel: 648 1918; 518 7198; e-post: betoon@betoon.org

www.betoon.org

This site is registered on wpml.org as a development site.