Eesti betoonehituse ajalugu sai raamatuks

Pressiteade
5.1.2015

Eesti Betooniühingu tellimusel on valminud raamat „Eesti betoonehituse ajalugu”.

Tegemist on koguteosega, kus esmakordselt antakse ülevaade Eesti betooni tootmise ja ehitamise ajaloost läbi kolme viimase sajandi. Raamat on mõeldud ehitus-, arhitektuuri- ja majandusajaloo huviliste laiale ringile.

„Betoon on kinnitanud ennast Eesti ehituses ja ehitusmaterjalide tootmises kui olulisim ehitusmaterjal, ilma milleta ei kujutaks tänast Eestit kuidagi ette,” ütles Eesti Betooniühingu juhatuse esimees Kalle Suitslepp. „Betoonist ehitamisel on Eestis cá 150-aastane väga väärikas ajalugu. Meil kõigil on põhjust uhkust tunda Eesti betoonehituse üle, mis esmakordselt on selle raamatu näol ülevaatlikult ja värviliselt ühtede kaante vahele jõudnud,” lisas Suitslepp.

Suitsleppa sõnul on autorid kokku pannud raamatu, mis pakub huvi nii asjatundjale kui asjahuvilisele.

Raamat on jagatud neljaks ajaperioodiks – tsaariaeg, Eesti Vabariik, Nõukogude Eesti, taasiseseisvunud Eesti. Iga ajaperioodi lõpus on eraldi sellele perioodile pühendatud arhitektuuripeatükk. Tööstusharu ajalukku süvenemine tõi päevavalgele palju uut ja huvitavat. Kahe aasta jooksul on kogutud ulatuslik ajalooline materjal. Paljugi sellest jõuab trükisõnasse esmakordselt. Uuema ajaloo käsitlemisel küsitles majandusajakirjanik Paavo Kangur enam kui 50 juhtivat töösturit, ettevõtte juhti ja spetsialisti, arhitekti, teadlast, ametnikku jne.

A4-formaadis 352-leheküljelises täisvärvitrükis raamatus on ligi 700 fotot jm illustratsiooni paljude Eesti muuseumide, raamatukogude, ettevõttete ja eraisikute kogudest. Koguteos on varustatud viiteaparaadi, kronoloogia, isikunimede- ning ettevõtete ja organisatsioonide registriga. Raamatus on paralleelselt eesti- ja inglisekeelsed pildiallkirjad, samuti kokkuvõtted inglise ja vene keeles.

Raamatu väljaandmise rahastasid 24 Eesti betooni- ja ehitusettevõtet. Arhitektuuripeatükkide kirjutamist toetas oma stipendiumiga Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapital.

Raamatu koostaja: Toomas Kään.
Raamatu autorid:
– ajaloolane Uno Trumm (I, II ja III osa);
– ajakirjanik Paavo Kangur (III ja IV osa);
– ehitusajaloolane Maris Mändel (arhitektuuripeatükid kõigi nelja osa lõpus).
Toimetaja: Mari Klein.
Kujundaja: Tarmo Rajamets (Eesti Ajalehed AS).
Trükk: Pakett AS.
Tellija: Eesti Betooniühing.
Kirjastaja: In Nomine OÜ.

Raamat „Eesti betoonehituse ajalugu” on müügil suuremates raamatupoodides ja Ehituskeskuses.

Eesti Betooniühing on betooni kui kodumaise ehitusmaterjali kasutamist edendav ühing, kuhu kuulub 48 ettevõtet, organisatsiooni ja eraisikut.

Lisainfo:

Peeter Kokk, Eesti Betooniühingu tegevdirektor
Tel.: 648 1918; 51 87 198; e-post: betoon@betoon.org

www.betoon.org

This site is registered on wpml.org as a development site.