Betooniühing avaldas uue juhendi – BÜ9: Betoonelementide tolerantsid

Pressiteade
15.10.2019

Eesti Betooniühing andis välja uue juhendi – „BÜ9: Betoonelementide tolerantsid”. Esmakordselt eesti keeles ilmuv juhendmaterjal koondab ja annab kommenteeritud ülevaate betoonelementide valmistamise ja ehitamise standardite ja juhiste kohastest tolerantsinõuetest. 

„Betoonelementidest ehitamisel tehakse suurem osa tööst konstruktsioonide valmistamisel sisetingimustes,” sõnas raamatu töörühma juht Vaido Leosk. „Eesti heitlikku kliimat arvestades on see oluline tegur, saavutamaks kontrollitud head kvaliteeti,” lisas Leosk.  

Ökonoomse ehitamise tagab asjatundlik ja elementehituse eripära arvestav projekteerimine ning asjakohaste tehniliste oskuste olemasolu nii elementide kvaliteetsel valmistamisel kui nende paigaldustöödel.

Vaido Leosk:

„Selleks, et tagada projekteerimise lähteülesande kohase ehitise püstitamine, peavad olema kindlaks määratud toodete valmistamise, paigaldamise ja mahamärkimise tolerantsid (kõik kokku ehitustolerantsid) ning nende rakendamine tehases ja ehitusplatsil.” 

Juhend „BÜ9: Betoonelementide tolerantsid” on valminud Eesti suuremate betoonvalmistoodete valmistajate ja teiste ehitusala asjatundjate koostöös. Juhendi koostamise käigus ammutati lisateavet mitmetest materjalidest, olulise teabeallikana kasutati Rootsis ja Soomes välja antud juhendmaterjale. 

Juhendi „BÜ9: Betoonelementide tolerantsid” töörühma kuulusid: Vaido Leosk 

(E-Betoonelement AS), töörühma juht, Kirsti Aeg (Framm AS), Andres Hirve (Inseneribüroo PIKE OÜ), Aare Lessuk (E-Betoonelement AS), Urmas Paas (TMB Element OÜ), Jürgen Paat (Muuga Betoonelement AS), Tanel Tuisk (Tallinna Tehnikaülikool), Ahto Tuuling (Lasbet Tootmine AS), Toomas Vainola (Eesti Betooniühing) ja Enno Rebane (Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit). 

Betooniühingu uue juhendi esitlus toimus 10. oktoobril Tallinna Tehnikakõrgkoolis toimunud “Betooni tehnoloogiapäeval”. 

Raamatu ilmumisandmed:

BÜ9: Betoonelementide tolerantsid.

Juhendi töörühm: Vaido Leosk – töörühma juht, Kirsti Aeg, Andres Hirve, Aare Lessuk, Urmas Paas, Jürgen Paat, Enno Rebane, Tanel Tuisk, Ahto Tuuling, Toomas Vainola.

51 lk.

Joonised: Villu Salin; AS E-Betoonelement                                                                      Kujundus: Eneken Moorlat.           Trükk: AS Pakett, 400 eksemplaris. ISBN 978-9949-999-33-0.

Uus juhend on saadaval Eesti Betooniühingus, samuti Ehituskeskuses. 

Eesti Betooniühing on betooni kui kodumaise ehitusmaterjali kasutamist edendav ühing, kuhu kuulub 66 ettevõtet, organisatsiooni ja eraisikut.

Lisainformatsioon:

Tiit Roots, Eesti Betooniühingu juhatuse esimees,
Tel: 50 42 228; e-post: Tiit.Roots@peri.ee 

Toomas Vainola, Eesti Betooniühingu tegevdirektor,
Tel: 50 366 50; 648 1918; e-post: betoon@betoon.org 

www.betoon.org

 

This site is registered on wpml.org as a development site.