Aasta betoonehitis 2023 on eramu Pirital Purje tänaval

26. märtsil toimunud Betoonipäeval KUMUs kuulutati välja konkursi „Aasta betoonehitis 2023” võitjad.  

Aasta betoonehitis 2023 – eramu Pirital, Purje tänaval

Konkursi peaauhind, arhitektuur – ÖÖ-ÖÖ Arhitektid OÜ: Ülo-Tarmo Stöör, Lembit-Kaur Stöör, Silver Liiberg

Sisearhitekt: ÖÖ-ÖÖ Arhitektid OÜ: Mari-Liis Süld
Tellija: eraisik 
Konstruktor: Estkonsult OÜ 
Peatöövõtja: Mõttegrupp OÜ 
Betoonitööd: PR Betoon OÜ
Betoon: Heidelberg Materials Betoon AS 
Betoonikosmeetik: Grest OÜ 
Raketis: PERI AS.  

Žürii kommentaar: „Võitnud betooneramu esindab ajatut modernismi, mida iseloomustab vormide lihtsus ja detailide ning sõlmede filigraansus. Eramu ehituskonstruktiivne ja insener-tehniline läbimõeldus on muljetavaldav, mis on sündinud tellija, arhitekti, konstruktori ja ehitaja suurepärase koostöö tulemusena”.

Žürii esimees Aadu Kana: „Väga hea arhitektuur ja konstruktoritöö, kõik on paigas, hästi läbimõeldud (kõik kommunikatsioonid on ära peidetud, väga suur ja hoolikas ettevalmistustöö, enne kui hakata betooni valama). Näha on, et kõik maja rajanud osapooled, eesotsas tellijaga, armastavad betooni. Filigraanne teostus. See ongi betoonmaja”.

Võidutööde fotovalikut saab alla laadida siit:
Purje 3a
Kalevi staadioni tuletorn

Eriauhind: Kalevi staadioni tuletorn – arhitektuur  molumba OÜ: Karli Luik, Johan Tali, Harry Klaar

Zürii kommentaar: „Innovaatilise ja uuendusliku betoonelementide ja paigalvalatud betooni pinnaviimistluse väljatöötamise eest. Selge ja pilkupüüdev arhitektuurne lahendus sobitub hästi maastikku ning seob endas orgaaniliselt erinevad funktsioonid nagu esinduslik pääslahoone, tuletorn ja tehnorajatis”. 

Žürii esimees Aadu Kana: „Arhitektid ja betoonimehed on torni betoonelementidega tõsiselt vaeva näinud, ehk lausa midagi innovatiivset loonud. Loodame, et molumba arhitektide uuenduslikud ideed Kalevi staadioni kaasajastamiseks jõuavad ka võiduka finišini – praeguseks on need finantside puudumise tõttu realiseerunud vaid osaliselt.”

Betooniühingu poolt korraldatud rahvahääletuse Facebookis võitis – eramu Pirita-Kosel. Arhitektuur: ÖÖ-ÖÖ Arhitektid OÜ: Ülo-Tarmo Stöör, Lembit-Kaur Stöör. 

Eesti Ehitusinseneride Liidu eriauhinna sai – Riia mnt viadukti konstruktor Kaido Sooru (Skeleton OÜ)

Äripäeva ehitusuudiste eriauhinna sai – Ehitusettevõte Dreibau OÜ – Kiviõli Päästeameti ning Politsei- ja Piirivalveameti ehituse peatöövõtja.

Tänavu kahekümne neljandat korda korraldatud konkurss „Aasta betoonehitis” on ellu kutsutud, et tutvustada avalikkusele betooni avaraid kasutusvõimalusi ning tunnustada neid inimesi, kes oma ideede ellurakendamiseks on kasutanud kodumaist ehitusmaterjali – võimalusterohket ja hästivormitavat betooni.
Tänavusele konkursile esitati 22 ehitist. Võistlusele sai esitada 2023. aasta jooksul tellijale üle antud betoonehitisi ja neis kasutatud konstruktsioone ja menetlusi. 

„Aasta Betoonehitis 2023” võistluse žüriisse kuulusid esindajad Eesti ehitusala liitudest: Eesti Arhitektide Liidust – Kalle Vellevoog, Eesti Betooniühingust – Jürgen Einpaul, Eesti Ehitusettevõtjate Liidust – Indrek Peterson, Eesti Ehitusinseneride Liidust – Indrek Laul, Eesti Ehituskonsultatsiooniettevõtete Liidust – Johann-Aksel Tarbe, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidust – Marina Vaganova, samuti ehitusajakirjanike esindajad – Teeli Remmelg, Äripäeva ehitusväljaannete peatoimetaja, Liivi Tamm, ajakirja „EhitusEST” peatoimetaja, ning Soome arhitekt Maritta Koivisto – ajakirja „Betoni” peatoimetaja ning Aadu Kana – Heidelberg Materials Kunda AS, žürii esimees. 

This site is registered on wpml.org as a development site.